У переддень весни, 29 лютого, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри історії української літератури та компаративістики Любов Расевич і здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти навчально-наукового інституту української філології та журналістики спеціальності 014.01 Середня освіта (Українська мова і література) Світлана Слободян, Марина Кір’янова-Щур, Іванна та Богдана Базелюк з гостьовим заходом «Степан Руданський: ОСОБИСТА ДРАМА ЗА ЛАШТУНКАМИ ІСТОРІЇ…» відвідали ВСП «Кам’янець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій». Захід приурочено ювілейній пам’ятній даті: 6 січня виповнилось 190 років від дня народження поета.

Зустріч відбулася у форматі відкритої мультимедійної лекції, після чого для студентів коледжу було проведено вікторину за матеріалом почутого. У підготовленій студентами-магістрантами К-ПНУ презентації про життєтворчість Степана Руданського автор постав цікавою особистістю: у калейдоскопі перипетій особистої долі, любовної драми, вибору між мистецтвом, наукою та родинним затишком. Руданський як лікар і Руданський як поет (громадянської, інтимної лірики, оригінальних за жанровою прикметою співомовок), збирач фольклору та активний громадський діяч у Криму (українській Ялті) завжди був чесним із собою, щирий і у творчих поривах, і в боротьбі з буденщиною.

У презентації Степан Руданський акцентовано представлений саме як людина, котра свідомо стала на шлях українськомовного письменства – попри спротив батька, який велів синові навіть в особистому листуванні не послуговуватись українською мовою («Если захочешь написать письмо, то пиши или почтительно, не по малороссийскому, або лучше ничего не пиши!»), а у творчості – поготів («Пусть пишет не на этом дубовом малорусском языке, а пишет по-великорусски, может быть, его кто-нибудь, когда-нибудь прочитает»). Це ті аспекти, що торкаються свідомості й серця молодих українців у напружений час екзистенційної національної боротьби. До того ж акцент на ялтинському періоді життя автора знайшов відгук серед слухачів. Ялта – місце, яке всім зараз болить.

Приємно знати, що уродженець Поділля зробив так багато для кримського регіону. Пошанувати пам’ять про митця на його могилі (похований Степан Руданський саме в Ялті) – це одне з численних завдань (із категорії must-do), що їх належить виконати після довгоочікуваного повернення Криму в лоно України.

Такий захід для студентів – це чудова можливість долучитись до роботи навчальної лабораторії літературного краєзнавства ННІ української філології та журналістики, попрактикуватись у методиці проведення уроків рідного краю та й загалом уроків української літератури для учнів старших класів (магістранти якраз зараз опановують цю навчальну дисципліну). Окрім того, це можливість себе творчо проявити, достукатись із важливим і сокровенним до памолоді.

Формальним результатом зустрічі стало підписання договору про наукове консультування між кафедрою історії української літератури та компаративістики К-ПНУ й Кам’янець-Подільським фаховим коледжем харчової промисловості Національного університету харчових технологій.

Отже, зустріч виявилась дуже своєчасною, продуктивною, емоційно багатою, ідейно наснаженою.

Очікуємо з нетерпінням на подальшу співпрацю!