26 березня 2024 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбувся літературно-мистецький захід, приурочений до 210-річчя від Дня народження Тараса Шевченка«Шляхами Шевченкового слова», організований кафедрою історії української літератури та компаративістики навчально-наукового інституту української філології та журналістики. 

Поет, художник, відомий у всьому світі як Великий Кобзар, співець життя народного, Батько української нації, Пророк України, борець за свободу та незалежність народу, мова якого крізь століття пронизана духом волі до життя – так величаємо нашого творця історії та генія українського народу Тараса Шевченка, відомого в кожному куточку України та за її межами. Шевченкове життя – символ тернистого шляху боротьби за свободу, історія шаленої жаги знань.

Упродовж заходу студенти декламували поетичні рядки, співали пісень на Шевченкові вірші.

Під час вікторини учасники мали можливість пригадати яскраві сторінки життя та творчості видатного поета і художника.

Такі події надзвичайно важливі в наш час, адже вони поглиблюють знання, звертають увагу на актуальні проблеми сучасного суспільства, зокрема щодо творчості Шевченка, яка не втрачає своєї актуальності протягом сторіч. Його вислови стали пророчими і мотивують кожного українця, а це, зі свого боку, щоразу оживляє постать геніального письменника, художника Тараса Шевченка. Цей захід дав можливість подивитися на видатну постать під іншим кутом зору, можливо, зруйнував стереотипи, але найголовніше, що він допоміг наблизитися до тієї простої істини, яку Шевченко кодував у своїх рядках. Хочеться звернути увагу на те, як важливо організовувати такі події разом зі студентами, тому що для нас це був неймовірний досвід, ми долали перешкоди, шукали альтернативні рішення.

Вдячні за можливість співпраці з іншими факультетами К-ПНУ, зокрема, кафедрою образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва, яка підготувала полотна на вірші Т. Шевченка (Тімур Такіров – художник-реставратор, іконописець, експерт творів мистецтва, викладач фахових дисциплін), кафедрою музичного мистецтва (Вікторія Штифлюк – студентка (клас бандури), викладач Світлана Чабан-Чайкакандидат педагогічних наук, доцент).

Про фондові збереження Шевченкіани детальніше розповіла завідувач сектору центрального абонементу бібліотеки університету Людмила Ситник.

До організації та проведення заходу долучилися студенти 1-2 курсів ННІ української філології та журналістики.

Підготовка була досить довготривалою і клопіткою, але після заходу ми зрозуміли, що результат був того вартий.

Отже, ми дякуємо всім учасникам і гостям!

Катерина Бережанська,
студентка ННІ української філології та журналістики
групи Ukr1-B22