26 вересня  2023 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбувся круглий стіл, організований кафедрою історії української літератури та компаративістики, «Народу рідному усе, приурочений до 130-річного ювілею Микити Годованця та 105-річчя Огієнкового університету.

Микита Годованець був патріархом української байки ХХ століття, який створив понад 30 авторських і перекладних книжок, переважно сатири й гумору, за його ж самоіронією, був «широко відомий аж до Колими». 

У 1920 році молодий Микита Годованець оселяється у Кам’янці – Подільському, де працює вчителем в селі Голосків. Місяць (від 28 жовтня 1920 року) був вільним слухачем історико-філологічного факультету Кам’янець-Подільського державного українського університету. Саме в цей час з-під його пера виходять байки. Згадуючи ті часи, байкар писав:  «Мені довелося бути редактором і секретарем видань журналу «Сільська біднота» у   Кам’янці – Подільському, а далі для видавництва «Червона Галичина» я перекладаю Дем’яна Бідного. Тоді й виходить збірка Д. Бедного «Байки і вірші». Завдяки йому я знайшов путь байкарську, став слугою рідного краю».     

Модераторувала зустріч Людмила Починок – кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики.

Науковий захід розпочався з літературно-біографічної композиції у виконанні студентів навчально-наукового інституту української філології та журналістики.

Здобувачі бакалаврського рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література) академічних груп Ua1-B22, Ukr1-B22, виголосили доповід на тему: «Біографічний етюд: життєвими і    творчими дорогами Микити Годованця».

У другій частині заходу Людмила Третяк, доцент-емерит кафедри історії української літератури та компаративістики, фундаторка лабораторії літературного краєзнавства, розповіла  історію дослідження творчої спадщини Микити Годованця, а Олег Рарицький, доктор філологічних наук, професор кафедри історії української літератури та компаративістики виголосив доповідь на тему: «Іван Огієнко – Микита Годованець: грані особистісного і творчого буття».

До роботи круглого столу долучилися учні та вчителі ліцею «Славутинка».

Книжкову експозицію видань творів М. Годованця підготувала провідний бібліотекар читального залу №1 Ірина Лукянчук.

На завершення круглого столу студенти, викладачі ННІ української філології та журналістики і гості вшанували пам’ять видатного байкаря Микити Годованця, відвідавши могилу на міському кладовищі.

ПРОГРАМА