“Коли ти знаєш ціну щохвилини,
коли від неї геть усе береш,
тоді я певен: ти єси людина
і землю всю своєю назовеш.” –
рядки зі славетного вірша Редьярда Кіплінка «If” у перекладі Василя Стуса. (в той час письменник перебував у ув‘язненні)

 

86 років від Дня народження Василя Стуса – поета рідкісного таланту, який обрав долю борця. Василь Стус був представником українського культурного руху шістдесятництво. Народився в 1938 році, у селі Рахнівка на Вінниччині. Із 47-ми років життя 13 провів у рядянських слідчих ізоляторах, карцерах, камерах-одиночках, мордовських таборах, на Колимі, на каторжній роботі в шахті. Його позбавляли побачень з рідними, вилучали вірші, листи й рукописи, знущалися фізично й намагалися морально. Тому значення Василя Стуса більше, аніж талановитого поета, публіциста, перекладача й літературознавця. Василя Стус для українців є символом непохитності переконань, бо саме за захист української мови і культури та боротьбу за права людини його засуджувала радянська влада.

Студенти ННІ української філології та журналістики долучилися до всеукраїнського та міжнародного фестивалю “Стус-Фест”, продекламувавши улюблені поезії автора.

“Стус-Фест” – це всеукраїнський та міжнародний фестиваль, ініційований Театральна спільнота DSP — поетичний театр України під керівництвом Алекса Боровенського.

Фестиваль тривав протягом січня 2024-го року. Його метою є висвітлення постаті Василя Стуса, як однієї з ключових фігур усвідомлення української нації, ідентифікація, об’єднання та ініціація всіх Стусо-суголосних проєктів в Україні і за кордоном.

У межах фестивалю відбулась низка літературно-мистецьких подій в Україні та за кордоном.

ВІДЕО