Навчально-наукова лабораторія етнології навчально-наукового інституту української філології та журналістики К-ПНУ завжди рада вітати у своїх стінах поціновувачів народних традицій. Завідувач – кандидат філологічних наук, старший викладач Валерій Щегельський проводить навчально-пізнавальні екскурсії.

Метою діяльності лабораторії є системне етнологічне вивчення локальних ознак і проявів народної духовної і матеріальної культури Поділля, що є органічними і невід’ємними виразниками світоглядності, звичаєвої обрядовості, громадських, морально-етичних та суспільних засад місцевого соціуму, беручи до уваги впливи і взаємовпливи різних субетносів, які співмешкали з подолянами.

Нещодавно вихованці гуртка «Спортивний туризм» (кер. Кух О.М.) прослухали розповідь Валерія Васильовича, який знає історію кожного експонату (використання, збереження, дослідження), про культурну спадщину українців, які проживають в етнорегіоні; побачили колекцію реманенту, одягу, посуду, приладдя, писанок, іграшок та інших зразків матеріальної культури українців кінця ХІХ – початку ХХ ст., яка зібрана під час студентських практик і досліджень. Кожен експонат має свою історію та просякнутий особливою енергією.

Цікава екскурсія з жартами, дотепами та яскравими прикладами запам’ятається вихованцям, а ще звук трембіти й можливість взяти в руки майже кожен більш ніж сторічний експонат.

Позашкільне навчально-виховне об’єднання
Кафедра історії української літератури та компаративістики