Екскурсія до Кам‘янець-Подільського міського архіву: долучаємо роботодавців до проведення лекційних занять

15 лютого здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальностей 035.01 Філологія (Українська мова та література) й 014.01 Середня освіта (Українська мова і література) разом із викладачами кафедри історії української літератури та компаративістики відвідали Кам’янець-Подільський міський архів.

Студенти мали можливість ознайомитися із завданнями архіву та роботою його виробничих підрозділів, порядком використання й особливостями зберігання архівних документів.

Під час екскурсії здобувачі вищої освіти цікавилися історією міського архіву з часу його заснування і до сьогодення. У читальному залі вони мали змогу погортати описи архівних фондів та книги протоколів 1920–1930 рр., оглянути метрики 1940–1950 рр. Каліграфічний писарський почерк, старовинний папір, чорнило, що зберегло яскравість, запах старовинних книжок, їхні дерев’яні обкладинки – усе це викликало щире захоплення сучасної студентської молоді.

Відгуки студентів:

«Для нас, як майбутніх філологів, важливо знайомитись із різними архівними виданнями, з історією рідного краю, із формуванням української культури. Надзвичайно корисною була екскурсія в Кам’янець-Подільський міський архів, організована навчально-науковим інститутом української філології та журналістики.

Завітавши у місцевий архів, ми оглянули кожний куточок приміщення, який містив у собі давню історію Хмельниччини. Складно повірити, але сотні дбайливо розміщених коробок – це нескінченне число документів, заяв, свідоцтв, договорів, які були написані в різні історичні проміжки часу. Одразу викликає захоплення вияв величезної та непосильної терпеливості працівників архіву, які дійсно відповідально ставляться до своєї роботи. Перш за все, вражає їх старанність у зберіганні давніх архівних документів, а також вміння знаходити потрібні відомості з життя багатьох людей.

Важко описати цінність місцевого архіву, адже це справжня знахідка, для тих, хто прагне віднайти історію своєї родини. З різних країн та міст щоденно звертаються люди за допомогою (на екскурсії пролунали спогади про те, що був запит навіть із Японії).

Розповіді про унікальні дослідження історії численних родинних поколінь та духа справжнього детективу, який панує серед архівних документів, надихає до аналізу власного сімейного дерева. Насправді, прикро усвідомлювати, але у мене не було можливості краще дізнатись про свою родину, тому екскурсія стала імпульсом до переосмислення цього важливого питання.

Безмежно вдячні за таку змістовну екскурсію працівникам архіву. Неймовірна атмосфера та надзвичайно професійна репрезентація архівної справи не залишила нас, студентів-філологів, байдужими. Архів – це місце, де можна доторкнутись до історії та заглянути крізь шпаринку років.

Також щиро дякуємо кандидату філологічних наук, доценту, завідувачу кафедри історії української літератури та компаративістики Людмилі Починок, кандидату філологічних наук, старшому викладачу кафедри історії української літератури та компаративістики, завідувачу навчально-наукової лабораторії етнології Валерію Щегельському й асистенту кафедри історії української літератури та компаративістики Олесі Трофимюк за організацію екскурсії, щирі емоції та унікальну можливість доторкнутись до сторінок давньої історії!

Пам’ятаймо, хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього!»

 

Вікторія Компанієць, студентка 3 курсу
Вікторія Гординська, студентка 2 курсу
навчально-наукового інституту
української філології та журналістики