День Святого Миколая, також свято Святого Миколая, в народі — День Миколи, Зимовий Микола — це день святкування та вшанування пам’яті Святого Миколая в католиків та православних.

За традицією, цієї ночі діти отримують подарунки під подушками, тому щиро вірять у диво, звершуване Святим Миколаєм,  учаться у нього бути милосердними. Святий Миколай опікується воїнами, водіями й тими, хто подорожує, допомагає бідним у скруті; він вважається також покровителем дітей і студентів, моряків, торговців  і лучників.

У пам’ять про милосердя Святого Миколая цього дня відзначається  Міжнародний  день  допомоги  бідним.

 

Історія свята

Святий Миколай був багатою людиною і дбав про бідних. Найбільш імовірно, що традиція дарувати подарунки пішла від відомого випадку, коли один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим. За тамтешніми звичаями, вони не змогли б вийти заміж і, якшо б їм не вдалося знайти роботу, то довелося б стати повіями. Миколай (тоді ще не єпископ), дізнавшись про це, вирішує скористатися батьківським спадком, щоб зарадити біді. Впродовж трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно в кімнату, де ночували сестри, шмат золота — для приданого кожної з дочок. Окрім того, Святий Миколай бажав, щоб ті три дочки не знали, хто їм закидав це золото.

Очевидно, ця традиція зародилася в середньовічній Німеччині, де напередодні свята батьки презентували дітям новий зимовий одяг. З часом це почали робити таємно вночі, щоб діти вірили в чудеса Святого. Згодом почали також дарувати ласощі: горіхи, сухофрукти та особливі солодкі хлібці з сушеними грушами; шкільне приладдя, іграшки, які клали в нові чи начищені та відремонтовані старі черевики, які ставили поблизу камінів, чи в панчохи, які вішали на каміни. Діти вірили, що Святий саме через камін закидає в дім подарунки. Неслухняним дітям клали в’язку різок. Вважалося, що імена тих, хто гідний чи не гідний подарунка, записувалися в Золотій книзі, якою володів Святий Миколай. Діти також часто вірили, що Миколай приходить з осликом, який допомагає йому, тому вони клали поруч зі своїм взуттям моркву для нього. Вважалося, що віслюк веде свій рід від осла, на якому Ісус Христос святково в’їжджав до Єрусалиму напередодні Розп’яття.

Свято у країнах світу

У деяких країнах Миколай має також інших супутників. В Австрії напередодні свята містами бігає чортівня, яку згодом розганяє Святий Миколай, вирушаючи роздавати подарунки. В Чехії вірять, що Святого супроводжують чорт і янгол: кожен із них має книгу, де занотовуються добрі й погані вчинки дитини, на основі яких Святий вирішує, чи гідний малюк подарунків. У Голландії діти вірять, що Святий щороку приїжджає до Роттердаму на кораблі з Іспанії, яка уособлювала «теплі країни». Миколай в’їжджав до міста на коні в супроводі «Чорних Пітів» — помічників-негренят — у червоній ризі католицького єпископа з єпископською палицею і, їздячи країною, дарував подарунки. Згодом діти почали писати листи Святому, в яких перелічували добрі справи, просили пробачення за погані й писали, який саме подарунок хочуть отримати.

В Україні цього дня деякі громадські організації проводять традиційні благодійні акції для сиріт. Так, у Львові щороку проходить акція «Миколай про тебе не забуде!»: в місті організовується «Фабрика Святого Миколая», куди жителі приносять подарунки та пожертви для сиріт. Організатори акції 18 та 19 грудня  розносять їх дітям.

Цьому дню присвячуються й інші події. Так, у більшості міст та містечок  України традиційно саме 19 грудня, на Миколая, відкривають Різдвяну ялинку.

2018 року кінокомпанія «Big Hand Films»  за фінансової підтримки Держкіно випустила фільм режисера Семена Горова «Пригоди S Миколая». Фільм розповідає про віру сучасних дітей у доброго чарівника, котрий  приходить із подарунками вночі перед Днем Святого Миколая.

Анна Омелянчук, студентка 2 курсу факультету української філології та журналістики