Традиційно перед Великоднем в Університеті Огієнка проводять майстер-класи з писанкарства. Цьогоріч заходи відбулися 26 квітня та 2–3 травня й об’єднали в прагненні поринути в містерію писанкарства не лише здобувачів вищої освіти та працівників університету, а й усіх охочих. Особливою колективною активністю відзначилися учні Кам’янець-Подільського ліцею №3 (вчитель історії та правознавства Ольга Мельник) та курсанти Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Хмельницької області (вчитель англійської мови, мистецтва, зарубіжної літератури Ірина Верстівська та вчитель української мови та літератури і мистецтва Альона Зуєва).

Під час майстер-класу кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри історії української літератури та компаративістики, завідувач навчальної лабораторії етнології Валерій Щегельський розповів про історію, сакральне значення і таємниці писанкування, акцентуючи на тому, що писанка є давнім артефактом української культури, де переплелися традиції і вірування багатьох поколінь українців. Також Валерій Васильович наголосив на тому, що писанкарство має регіональний характер, відображений у лініях орнаментів, у кольорах писанок, який зацікавлює, викликає щирий подив та захоплення і робить писанку чи не одним із основних національних символів нашої країни; ознайомив присутніх з орнаментикою та колористикою традиційної писанки, поділився досвідом прикрашання великодніх яєць (писанки, мальованки, тиранки, зернівки, дряпанки тощо), розповів про їх особливості й допоміг усім поринути в захопливий і по-справжньому особливий процес – створення Великодньої Писанки.

Про книжкову експозицію «У писанці життя й надія воскресає» детальніше розповіла завідувач сектору центрального абонементу бібліотеки університету Людмила Ситник.