12 березня, філологам-першокурсникам випала честь провести захід «НЕ Таємний посол», приурочений століттю від дня народження українського письменника – Володимира Кириловича Малика.

Через карантинні обмеження урочисту подію провели в режимі «онлайн», на платформі Google Meet. Безперечно, такий формат був чимось новим як для «першачків», так і гостей заходу. Але завдяки чітко структурованому сценарію і старанням організаторки заходу – Волковинської Інни Вікторівни, ніхто і не помітив, що дійство відбувається не в авдиторії.

Всього за годину часу, юні філологи змогли розкрити деталі творчого шляху письменника й охопити життєпис Володимира Кириловича, його нелегку долю; показали гостям, що він не лише письменник, а й учитель, поет, казкар, критик-літератор, прихильник історії рідної землі та люблячий сім’янин. Гості заходу мали змогу зануритися в захоплюючий світ найвідоміших творінь Володимира Малика – романів «Князь Кий», «Черлені щити», «Горить свіча», «Чумацький шлях», тетралогії «Таємний посол», історичних поем «Журавлі-журавлики», «Чарівний перстень», «Месник з лісу», «Червона троянда», «Микита Кожумʼяка», «Воєвода Дмитро».  Насолодитися художнім словом вдалося через декламування поетичних та прозових уривків із творів В. Малика. Знайомство з щоденниковими записами письменника підтвердило багатогранність «чарівника з берегів Сули», «українського Жуля Верна», «козацького Дюма», «українського Вальтер Скотта» – так називають митця вдячні читачі. А ми додамо – «НЕ Таємний посол між поколіннями», який своїми творами проклав місток від сивої давнини до сьогодення.

В. Малик подарував світові захоплюючі, яскраві історичні романи про події Козаччини і добу Київської Русі, якими ми повинні пишатися. Це дійство було справжнім вшануванням пам’яті видатного літератора, його внеску до скарбниці словесності. Такі заходи дозволяють прихильникам літератури дізнатися щось нове про вже відомих їм авторів або відкрити для себе нових митців. А для студентів – це ще й чудова можливість показати себе, набути нових знань та досвіду і «розбавити» свої навчальні будні.

 

Валерія Доннікова, студентка І курсу групи FUkr1-B20 факультету української філології та журналістики