Сьогодні, 14 січня, виповнюється 139 років від дня народження Івана Огієнка, фундатора і першого ректора нашого вишу, однієї з найвизначніших постатей в освіті, культурі, мовознавстві, літературі та релігієзнавстві ХХ століття. Саме завдяки його зусиллям з перших днів створення наш університет зарекомендував себе як осередок національної культури, освітньо-культурного життя Подільського краю і опора українського державотворення. Поєднуючи виконання обов`язків керівника закладу, згодом Міністра Народної Освіти Української Народної Республіки (1919 р.), а потім обіймаючи посаду Головноуповноваженого уряду УНР (1919–1920 рр.), Іван Огієнко сприяв зростанню Кам’янець-Подільського державного українського університету до рівня знаного, шанованого в українських державних і громадських колах, корисного для української держави і суспільства закладу.

 

На вебсайті інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки К-ПНУ можна ознайомитись із віртуальною виставкою «Іван Огієнко – фундатор і перший ректор Кам`янець-Подільського державного українського університету (1918–1920 рр.)». На виставці представлено 30 книг у двох рубриках. Серед них є твори власне Івана Огієнка, праці про видатного освітянина та науковця, матеріали конференцій та круглих столів, які розкривають історію вишу в період діяльності митрополита Іларіона на посаді ректора тощо.

Віртуальну виставку можна переглянути за покликанням: https://library.kpnu.edu.ua/2021/01/14/ivan-ogiyenko-fundator-i-pershyj-rektor-kam-yanets-podilskogo-derzhavnogo-ukrayinskogo-universytetu-1918-1920-rr/

Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки К-ПНУ